Het coachtraject

Mensen die een stiefgezin hebben gevormd of gaan beginnen, nemen de zogenoemde “rugzak” mee, welke gevuld is met herinneringen, positieve en negatieve gevoelens, onzekerheden, verdriet, verwachtingen en overtuigingen. Het kost erg veel tijd, geduld en inspanning om dit alles tot een geheel te krijgen. Dit heeft een flinke impact op kinderen en jongeren in die gezinnen.

Kinderen kunnen heel weerbaar en flexibel uit de scheiding van hun ouders komen, mits hun emoties serieus genomen worden. Soms, met de allerbeste wil, lukt het de (stief)ouders niet om hun kind te helpen en weten ook zij het even niet meer.                                                                                                            Lieve (stief)ouders, weet dat jullie zeker niet de enige zijn! 

Alleblei erkent de strubbelingen van het kind, geeft daar aandacht aan en legt de focus daarbij vooral op wat al goed gaat en de bijdrage van ieder hierin. “Wat maakt dat iets werkt?” “Wat doe je blijkbaar zelf al heel goed?” en “Hoe kun je dit inzetten in andere situaties?”.

Het moge duidelijk zijn dat coaching van stiefkinderen maatwerk is. Door middel van diverse werkvormen kom ik tot de kern en weet ik het kind zelf èn de (stief)ouders de regie weer in eigen handen te geven.

De opbouw van een coachtraject ziet er als volgt uit:

    • Het eerste contact

WEETJE: je hebt voor kindercoaching géén verwijzing nodig!

We hebben eerst telefonisch contact. Op deze manier ontstaat vaak al een eerste indruk. Tijdens dit gesprek hoor ik graag jullie verhaal en zal ik indien nodig wat vragen stellen ter verduidelijking. Indien jullie een goed gevoel hebben en verder willen, dan plannen we een kennismakingsgesprek.

    • Het kennismakingsgesprek:

Voor dit gesprek kom ik bij jullie thuis. Het zou erg fijn zijn als jullie kind hierbij aanwezig is. Tenslotte gaat het om hem/haar en hoor ik ook graag wat jullie kind mij te vertellen of te vragen heeft. We zullen het uitgebreid hebben over jullie doelen, maar kijk ook met jullie naar wat al zo goed gaat.

    • Het coachtraject:

De sessies hebben steeds eenzelfde opbouw: voordat het gesprek met het kind begint, beginnen we elke keer met een korte update van een paar minuutjes over hoe het gaat en wat er eventueel door mij meegenomen mag worden in de sessie. Zo sluiten we ook weer samen af: wat geef ik jullie als (stief)ouders graag mee n.a.v. de sessie.

Voor mijn gesprekken met jullie kind heb ik een werkvorm uitgewerkt. Deze is indien nodig aan te passen. Ik zie graag dat het past bij het kind en dat het voor hem/haar helpend is.

Bij maatwerk valt ook niet op voorhand te bepalen hoeveel sessie er nodig gaan zijn. Om jullie toch een indruk te geven verwijs ik jullie graag naar de pagina “Tarieven”. Hier staan pakketten vermeld en wat losse sessies kosten. Op deze manier kunnen jullie zelf een keuze maken voor wat bij jullie zou passen. Om een idee te schetsen: een gemiddeld traject bij een kindercoach bevat 5 tot 8 kind-sessies.

    • Evaluatie:

Hoe nuttig (lees leuk!) is het om samen nog eens terug te kijken op het traject en dan vooral naar wat er bereikt is. Zijn de doelen behaald? Dan hebben hebben jullie weer een blij kind, dat gegroeid is in inzichten en vaardigheden.

We sluiten het coachtraject af met een traktatie, want van behaalde successen wordt iedereen blij!